شبکه فضا کار دولایه
شبکه های دو لایه شبکه دو لایه ،از دو لایه اعضای موازی تشکیل می گردد که به وسیله اعضای موسوم به "جان "به یکدیگر متصل میگردد.هنگامی که چنین شبکه ای به عنوان پوشانه سقف با شیب اندک استفاده گردد ،یکی از لایه های شبکه ،لایه رویین "و دیگری "لایه زیرین "نامیده میشود. در حالاتی که از چنین شبکه هایی به عنوان دیواره های سازه بهره گیری شود،یکی از لایه های شبکه را بیرونی "و دیگری را "لایه درونی "در مقایس با موقعیت مرجع ،می نامند.
تفاوت اساسی رفتار شبکه های فضاکار تک لایه و چند لایه
تفاوت اساسی رفتار شبکه های تک لایه و چند لایه تفاوت اساسی بین رفتار شبکه های تک لایه تخت تحت تاثیر رفتار خمشی مسلط و اعضای آنها عمدتا لنگر خمشی حول محورهای واقع در درون صفحه ،نیروی برشی (در متداد عمود بر صفحه شبکه )و گشتاور پیچشی (حول محور درون صفحه )را تجربه می نماید ،حال آنکه نیروهای داخلی اعضا در شبکه های دو و چند لایه عمدتا از نوع نیروهای محوری هستند.
گنبد سازه های فضا کار
گنبدها گنبد مشبک ،یک سیستم سازه فضاکار است که شامل یک یا چند لایه (از اجزا )می باشد که در تمامی جهات به فرم قوسی در آمده اند .برخی از گنبدها دارای رویه ای ظاهری هستند که بخشی از یک سطح منفرد و واحد همنند کره را تشکیل می دهد و برخی دیگر متشکل از مجموعه های از سطوح گنبدی شکل متفاوت می باشد . در صورتی که یک شبکه تخت را بر سطحی منحنی تصویر نموده و تطابق دهیم ،"گنبد شبکه گونه تک لایه "ایجاد می گردد .در این نوع گنبدها باید دقت کافی برای حصول اطمینان از مقاومت مکفی خمشی –برشی علاوه بر مقاومت در مقابل نیروهای محوری و ممانعت از بروز پدیده فروجهش به عمل آید .با توجه به نسبت خیز به دهانه ،اتصالات گنبدهای تک لایه مشبک را باید چنان طراحی نمود که صلبیت به میزان مورد نظر تامین گردد. سازه های فضاکار مشبک دوگونه چلیکی و گنبدی سازه فضاکار گنبدی چلیکی مختلط متشکل از یک شبکه فلزی همراه با یک پوسته بتن آرمه در گیر شده که به منظور عملکرد توام و تفکیک ناپذیر با شبکه فلزی طراحی شده است . سازه فضاکار گنبدی و چلیکی دوگاته ،شامل یک شبکه فلزی باربر و اجزای غشایی فعال با عملکرد توام سازه ای می باشد.